Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

10 tévhit a pelenkázásról

Gregersen Emma
10 tévhit a pelenkázásról Sokakban nagyon sok tévhit él a pelenkázásról és a pelenkákról. Tegyük tisztába őket!

1.Csak a vastag pelenka a jó!

Sokan megrémülnek, ha vékony pelenkát látnak. „Ez biztosan nem szívja el jól a nedvességet.” Nagyon sokszor hallottunk már ilyet és ehhez hasonlót. Ez bizony tévhit. Nem a pelenka vastagsága számít, hanem hogy mennyi ultramag van benne! Minél több az ultramag, annál biztosabb, hogy a pelenka, amit választottál bizony nagyon jó nedvszívó képességű.

2.Akkor, hogy tudom leellenőrizni, hogy mennyi ultramag van benne?

A csomagolás alapján egyetlen módon: egy jó minőségú pelenka minimum 35 gramm, tehát ha mondjuk megfogsz egy 100-db-os csomagot, annak minimum érzésre is 3,5 kg-nak kell lennie! Ám ha megtapogatod a pelenka belsejét, sok-sok apró kis golyócskát kell érezned- ezek az ultramagok, amik magukba szívják és tartják a nedvességet hatalmasra duzzadva- ezért lesz olyan nehéz a pelus, ha belepisil a baba.

3.Gumis derék, védőgát?

Ha azt mondom, hogy egyik sem egetverően fontos, elhiszed? Pedig bizony így van. A fent említett ultramag mennyisége számít leginkább. Ez az alapja a jó nedvszívásnak, nem a védőgát és a gumis derék. Ezek tulajdonképpen jól hangzó trükkök, hogy a pelenka drágábban eladható legyen, de mit sem ér a védőgát az ultramagok nélkül.

4.Csak ami ismert, az a jó!

Természetes, hogy félünk a nem túl ismert márkáktól. Ha nincs tapasztalatunk valamivel, ha nem hallottunk valamiről, félünk kipróbálni. De! Ez még nem jelenti feltétlenül azt, hogy a jó marketingű pelusok lehetnek csak jók. Merjünk próbálkozni! 

5.Csak a színes a jó!

Egyszínű, snassz, fehér. Rosszabb, mint a többi? Dehogy! Attól még, hogy egy pelenka nincs tele aranyos vagy épp trendi mintákkal, bátran válaszd ezt a fajtát, pláne, ha jók a visszajelzések róla. Persze, ettől függetlenül nagyon is megértem, hogy egy cuki minta sokkal csábítóbb, de a minőséget nem befolyásolja.

6.Minden etetés előtt pelenka csere?

Mielőtt etetnéd a kisbabád, kicseréled a pelenkáját? Ha nem történt nagydolog benne (nyilván akkor célszerű rögtön cserélni), akkor igazából csak pazarlás, ugyanis a legtöbb kisbaba gyakran kakil etetés alatt, így valószínűbb, hogy etetés után (is) kell cserélned majd.  

7.Szoptatás előtt / közben éjjel pelenkázni kell.

Nem. Ha csak nem kakilt be a baba feleslegesen pelenkázod át, ezzel csak felébresztve őt a félálomból és sokkal nehezebben fog visszaaludni.

8.Kifolyik a pisi. Rossz a pelenka?

Nem biztos, hogy a pelenka a rossz. Nem túl nagy a pelus a babára? Nem túl kicsi? Pontosan illeszkedik rá? Fontos, hogy nem csak a kilót kell figyelni, hanem, hogy mennyi idős a baba. Például egy öt kilós újszülöttnek és egy fél éves öt kilós babának is más kell, hiába ugyanakkora a súlyuk. Hogy miért?
A nagyobb baba természetesen többet pisil, mint egy újszülött, így száz százalék, hogy át fog ázni a pelusa, ha az öt kilós újszülöttnek valót vásárolunk neki.

Nagyobb pelenka = több ultramag, próbáljunk ki eggyel nagyobb méretet!
Ne felejtsük el, a pelenka kilóelosztása mindig fedi egymást, tehát például:
2-es méret: 3tól- 6 kg-ig, míg a 3-as méret: 4-9 kg-ig van –mindkettőben szerepel a 4 kg is, de a baba korától és alkatától függően kell választanunk.   

9.Pelenka kiütés pelenkától?

Nem feltétlenül. A pelenka kiütés név megtévesztő lehet. Az apró piros kis pöttyök megjelenhetnek mástól is, mint például, ha a baba új fajta ételt próbált ki. Mikor kiütések jelennek meg, mindig gondoljuk végig, hogy nem kezdett-e például valami új ételt enni a baba, nem-e próbáltunk új kozmetikumot, popsikrémet, törlőkendőt. Pláne akkor gyanús a dolog, ha eddig semmi gond nem volt a pelenkával.

10.Nagy a baba- nagy pelenka

Az ultrahangon már előre mondták, hogy nagy babád lesz? Akkor se vegyél nagyobb pelust, mint a Newborn 2-5kg-os méret. Hogy miért? Mivel minden újszülött babának nagyon vékonykák a lábai, és a nagyobb méret biztosan nagy lenne rá.

Ezzel véget is ért a mi listánk a pelenkázási tévhitekről. Te melyikkel találkoztál már? Esetleg valamelyikben magadra ismertél? Ha bármi kérdésed lenni írj nekünk bátran kommentben, facebook-on, vagy a weboldalunkon a chat ablakban. 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Pelenka Pelenkázás

Keresés