Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A babalátogatás illemszabályai

Gregersen Emma
A babalátogatás illemszabályai

Egy elég fontos témáról írok nektek, ami minden időben aktuális, évszaktól függetlenül.

Nagyon lényeges betartani néhány dolgot, ha kisbaba látogatóba megyünk, ezeket próbáltam Nektek pontokban összeszedni, mi az, amire figyelnünk kell.
Akár látogatóként, akár mi fogadjuk a vendégeket szülőként. :)

Nézzük először, ha vendégként megyünk, mire figyeljünk oda:

Csak akkor menjünk, ha hívtak, vagy előre megbeszéltük!
Ha kisbaba látogatóba megyünk, nem illik csak úgy betoppanni, mert épp arra jártunk. Előtte mindenképpen beszéljük meg, hogy mikor mennénk!

Ne sértődj meg, ha nem hívnak át azonnal.

Amikor egy kisbaba születik, egy új család is születik (vagy a család bővül). Hagynunk kell időt, és teret az újdonsült szülőknek, hogy megszokják ezt az új, az eddigiektől teljesen eltérő helyzetet.

 

A babát puszilgatni tilos!

Talán ma már egyre többen tudják, de azért leírom. Soha nem szabad a kisbabának sem az arcát sem a kezét puszilgatni, hatalmas a fertőzésveszély egy újszülöttnél!

Csak akkor fogd meg a kicsit, ha a kezedbe adják!

Ha az anyuka nem szeretné a kezedbe adni, tartsd tiszteletben ezt. Ne legyél tolakodó, ha rá is kérdezel, hogy megfoghatod-e nem biztos, hogy igenlő választ kapsz és ez persze nem a személyed ellen irányul!

Nagyon fontos a higiénia!

Egy újszülött baba immunrendszere nagyon gyenge és védtelen még. Ha csak picit folyik az orrod, vagy bármi tünetet észlelsz magadon ami eltér az egészségestől, mindenképpen mondd le a látogatást! A szülők is hálásak lesznek érte.
A higiéniáról még annyit, hogyha látogatóba mész, mindig tiszta ruhában tedd, és alaposan moss kezet, amint odaérsz!

Ne maradjunk túl sokáig!

Ha az anyuka kifejezetten nem kéri, ne maradjunk fél-1 óránál tovább és ne borítsuk fel a baba napirendjét.

Ne sértődjünk meg, ha nem mi leszünk a középpontban.

Valószínűleg a lakás szaladni fog, az újdonsült szülők pedig fáradtak lesznek. Ne várjuk, hogy körülugráljanak minket mikor megérkezünk, legyünk önállóak, ha szomjasak vagyunk, nyugodtan szolgáljuk ki magunkat.

Ne várjuk, hogy az édesanya ránk fog figyelni teljesen, ne most próbáld meg az életed elmesélni neki, mert most esélyed sem lesz tartalmas beszélgetésekre.
Ne sértődj meg ezen! Inkább hallgasd meg az édesanyát, figyelj rá, és tartózkodj az olyan válaszoktól, ami bántó lehet a számára.

Ovis vagy bölcsis korú gyermeket ne vigyünk az újszülött babához lehetőség szerint!

Segítsünk!

Ha jó viszonyban vagyunk a szülőkkel nyugodtan ajánljuk fel, hogy elmosogatunk, porszívózunk vagy rendet rakunk kicsit. Hálásak lesznek érte.
Sőt, ha viszünk néhány adag általunk főzött ételt, amit a kismama is fogyaszthat szoptatás alatt, biztos, hogy nagy örömet okozunk vele, hiszen idő a főzésre valószínűleg nem sokszor lesz nekik.

Gondolkozzunk, mielőtt megszólalunk!

Semmiképp ne bíráljuk az anyát!
Ha látjuk, hogy rosszul is csinálja, akkor se szóljunk közbe.
Maradjunk csendben, hogy megtapasztalja és kitapasztalja majd ő saját maga, mi és hogyan a legjobb neki és a babának.
Az anyává válás után az édesanyák úgy is nagyon bizonytalanok saját magukkal szemben, inkább erősítsük abban, hogy mennyire jó anya. A dicséret mindig jól esik!

Akkor most jöjjön néhány tipp az újdonsült szülőknek, mivel nekik sem egyszerű ez az időszak. :) 

Nem kell felborítani a napirendet!

Ha vendégek érkeznek, és a babád alszik épp, semmiképpen ne ébreszd fel azért, hogy láthassák milyen színű az édes kis szemecskéje.
Ne érezd magad kellemetlenül, mert nincs a megszokott rend nálatok vagy esetleg pizsiben vagy és nem mostál öt napja hajat! Ez teljesen természetes, hogy most más dolgok kerülnek előtérbe az életedben!


Ha ilyen és ehhez hasonló érzések kavarognak benned, inkább el se hívd azokat a rokonokat, akiknek a szemét bántaná egy kis rendetlenség, majd jönnek később. Ne legyen emiatt lelkiismeret-furdalásod, csak olyan embereket hívj, akikkel tényleg jó a kapcsolatod, és akik miatt nincs rossz érzésed, mert épp nincs akkora rend nálad!

A kórházban sem biztos, hogy az egész rokonságnak be kell mennie hozzád!
Kérj meg mindenkit, hogy telefonáljon először, és ha nem érzed jól magad, ha pihennél, egész egyszerűen mondj nemet. Meg fogják érteni.

 

Ha nem szeretnéd, hogy megfogják a babád, tudasd nyugodtan velük!

Nem minden édesanya akarja, és a babának sem tesz túl jót, ha kézről-kézre jár. Szépen kérd meg a vendégeid erre, ha pedig fényképezni szeretnének, azt mindenképpen vaku nélkül tegyék!
Nyugodtan szólj rá a vendégeidre, ha olyasmit csinálnak, ami téged, vagy a babádat megzavarja!

Semmiképp ne engedd, hogy puszilgassák, ha alszik a kicsi, kérd meg őket, hogy halkabbak legyenek, esetleg finoman szólhatsz is, hogyha ideje menniük.

 

Az első 6 hét.

Gyermekágyi időszaknak hívjuk azt az időszakot, ahol szokjátok egymást a babáddal, kialakítjátok a közös kis rutinotokat. Ilyenkor csak a szűk családi kört szokás fogadni, de persze te döntöd el, számodra ki tartozik ebbe bele.
Egyáltalán nem kell emiatt rosszul érezned magad, hogy nem tudsz egyből mindenkit fogadni, ne is akard. Neked is a babádnak is nyugalomra van szüksége ebben az időszakban, úgyhogy mondj nyugodtan nemet, ha túl sokan jönni akarnak!

És még valami… Ti döntitek el, hogy kit fogadtok szívesen! :)

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Babalátogatás Tanácsok Újszülött

Keresés