Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Babával napozni?

Gregersen Emma
Babával napozni?

Ki lehet vinni egy kisbabát a napra? Egyáltalán mikortól? Mire figyeljünk, meddig lehetünk a napon vele? Milyen naptejet válasszunk? Olvasd el cikkünket, hogy a naptej választással és napozással kapcsolatban mindenre megtudd a választ!

Csak délelőtt, csak délután, csak mértékkel!

Egy pici babánál, különösen nyáron a nagy melegben ügyeljünk rá, hogy napra csak délelőtt 10 óra előtt, illetve délután 15 óra után vigyük ki. Erős UV sugárzás esetén egy újszülött érzékeny bőre akár 2-3 perc alatt is leéghet, így ennél tovább ne tartózkodjunk a napon vele, és nekünk, felnőtteknek sem ajánlatos ebben az időintervallumban napon tartózkodni. 

Mire figyeljünk naptej vásárláskor?

Egy éves kor alatt a naptej használata nem ajánlott, ilyenkor a babát ruhákkal, és árnyékolással kell védeni. Egy éves kor felett védelmükre legalább 30-as faktorszámú naptejet válasszunk.
Lehetőleg olyat válassz, ami nem csak SPF ( Sun Protection Factor) védelemmel ellátott hanem UVA jelzéssel is, mert így nem csak az UVB sugarak ellen véd.

Ha mégis 1 év alatt akarok naptejezni? 

Ha árnyékolással, és ruhákkal nem tudjuk kellően védeni a babát, akkor nyúlhatunk esetleg naptejhez. Próbáljunk káros anyagoktól mentes, fizikai fényvédőt használni ilyenkor, ami nem szívódik be a pici bőrébe, hanem a bőr felszínen fejti ki védő hatását, így nem okoz irritációt sem, és ha a baba a kezecskéjét a szájába veszi, lenyalva a naptejet sem lesz semmi baja tőle.

Kenni, kenni, minél többször! 

Még a vízálló naptejet is egy idő után lemossa a víz, ezért fürdés után mindenképp kend be újra a pici bőrét! És hogy hányszor kell pontosan kenni a piciket?
Naptejünk faktorszáma alapján könnyedén ki tudjuk számolni, mennyi időközönként kell, hogy bekenjük újra a babát:
A maximális idő, amit naptej használata után a napon tölthettek leégés nélkül=
3perc (babáknál nagyjából ennyi idő, amit naptej használat nélkül a bőrük kibír leégés nélkül) x a használt naptej
faktorszáma. Tehát egy 30-as faktorú naptejnél: 3x30, azaz legkésőbb 90 perc után újra be kell kenni babát.Ez persze továbbra sem azt jelenti, hogy kisgyerekkel akár órákat lehetünk a napon, mert úgysem ég le, hiszen a hőguta, napszúrás továbbra is fent állhat, így amennyire lehet, árnyékban legyetek inkább, és ha letelt az adott idő, kenjétek be újra a kicsiket, és magatokat is.
Ne feledd! Az árnyékban ugyanúgy fent állhat a napégés veszélye! 

Egész napos pancsolás, kirándulás?

Egy éves kor alatt lehetőleg semmiképp ne legyetek egész nap strandon vagy a szabadban a hőségben, ha nagyobb a baba, akkor is fokozottan ügyeljetek betartani, hogy délelőtt 10 után ne legyetek a napon, és délután 3 előtt se!
A fa árnyéka, és a strandsátrak jó szolgálatot tehetnek, ha strandolni indultok!

És ha mégis leégett a pici?

Ha mégis leégett a baba, akkor fontos, hogy mihamarabb megkezdjük a bőrápolását, minél hatékonyabb gyulladáscsökkentő szerekkel, melyek irritáló anyagoktól mentesek. Kamillavirágzatból készíthetünk teát, és langyos vízzel higítva fürdethetjük ebben a babát, hiszen a langyos kamillás fürdő nem csak hűsít, hanem bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő hatása is ismert.

Tartalomhoz tartozó címkék: Napozás Strand Nyaralás

Keresés