Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Babavárás - Pelenkázás I. rész

Gregersen Emma
Babavárás - Pelenkázás I. rész Egy újdonsült kismamának rengeteg kérdés fordul meg a fejében, mikor először jár egy bababoltban. Egy teljesen idegen, felfedezésre váró világ ez, tele sok-sok újdonsággal.

Nagy örömömre szolgál, hogy segíthetek Neked egy kicsit, a babavárásról szóló bejegyzéseimmel, amikben kicsit jobban kivesézünk egy-egy témát, amire a kisbabádnak és Neked is szükséged lehet.

Kezdjük először is a pelenkákkal.

Hiszen ez az egyik legalapvetőbb dolog, ami először eszünkbe jut egy kisbabáról, és az egyik olyan, ami végigkísér minket néhány éven át, míg gyermekünk szobatiszta nem lesz.

A pelenka-kérdés alapvetően nem tűnik nehéznek, de azért tisztázzuk az alapokat.

Kétféle típus létezik a pelenkákból. Az eldobható, és a mosható. Mi most az eldobható pelenkákkal fogunk foglalkozni, azon belül is elsősorban a rugalmas tépőzáras változatokat vesszük nagyító alá ezekben a bejegyzésekben.

Nade milyen méretet válasszak?

Ahány gyártó, annyi féle méretezés van, általában a számos skálát figyelve, bármilyen márkát is választasz, nem nyúlsz mellé majd. Kivétel ez alól a Libero, aminek a számos skálája máshogy alakul, mint a többié, így itt érdemes a súlyhatárokat is figyelnünk!

Kezdjük az első és legfontosabb kérdéssel: Mekkora méretet válassz az újszülött babádnak?

A pelenkák méretezése

0 (koraszülött, extrasmall)

0-3 kg

(újszülött)

2-5 kg

2 (mini)

3-6 kg

3 (midi)

4-9 kg

4 (maxi)

7-18 kg

4+ (maxi plusz)

9-20 kg

5 (junior)

11-18 kg / 12-25 kg

5+ (junior plusz/”ötplusz”)

13-27 kg

6 (junior plusz/XL)

15-30 kg

6+(junior plusz/”hatplusz”)

16-32 kg

7 (junior XXL)

18 kg felett

Nem mindegyik márkánál fogsz 4+-os vagy 7-es méretet találni, és lesz majd, hogy más kg skálát tüntetnek fel a csomagoláson, de nagy eltérés nem lehet két különböző márkájú 4-es pelenka között.

Tapasztalataink azt mondják, hogy a skála távolabbi határai általában már túlzásnak számítanak: például egy 14 kg-os babára már nem ajánljuk a 4-es pelenkát, hiába férne bele a 7-18 kg-os skálába. Ugyanígy, a 25 kg-os gyermekre ne erőltessük rá az 5-ös pelenkát, mert például űrtartalomban nem fogja elbírni azt a folyadékmennyiséget, amit egy 25 kg-os gyermek elfogyaszt.

Sokban függ a pelenkaválasztás a baba testalkatától (pocakosabb vagy inkább nyúlánk, vékony), illetve a korától: egy 4 hetes, 6 kg-os babára még nyugodt szívvel ajánlunk 2-es pelenkát, de egy 4 hónapos, 6 kg-os babára már biztos, hogy a 3-as pelenkát kell adnunk.

Egy picit visszakanyarodva a Libero méretezéséhez - az alap skálánktól az eltérés az 5-ös méretnél kezdődik: itt a Libero az 5-öst a maxi plusz mérethez használja, így eltolva az egész méretezést. Tehát ha eddig Libero 5-ös méretet használtál, akkor valószínűleg más márka 5-ös mérete még nagy lesz a babádra.

Libero méretezés

0 (koraszülött)

0-2 kg

(újszülött)

2-4 kg

2 (mini)

3-6 kg

3 (midi)

5-9 kg

4 (maxi)

7-14 kg

5 (maxi plusz)

10-16 kg

6 (junior)

12-22 kg

7 (junior plusz)

15-30 kg

Ha a babád nem kis súllyal születik (tehát nem koraszülött) a tuti befutó méret az 1-es pelenka. Az újszülött pelenkák mind dermatológiailag teszteltek, kimondottan újszülött babáknak kifejlesztve. A legtöbb köldökvédő kivágással is rendelkezik, mely megóvja a pici köldökcsonkját az irritációtól.

Vannak, akik a 2-es mérettel kezdenek, de ilyenkor fordul elő a legtöbb nem kívánatos baleset. A pelenka nem illeszkedik jól, kissé nagy, így a nedvesség könnyen kiszivároghat a pelusból és a babádnak is kényelmetlen.

Remélem érdekes és hasznos információkkal segíthettem Neked, a következő fejezetben pedig folytatjuk a pelenkázás további fontos kérdéseinek kielemezését.

A következő részben: De hogyan is adjam rá?

Kérdésed van? Írj nekünk a Facebookon!

Tartalomhoz tartozó címkék: Méretezés Pelenka Pelenkázás

Keresés