Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Bébiételek - Mi készítsük vagy vásároljuk inkább?

Gregersen Emma
Bébiételek - Mi készítsük vagy vásároljuk inkább?

Megoszlik az édesanyák véleménye a babaételekről. Mi jobb a kicsinek? Otthon készítsük, vagy esetleg vásároljuk a kész ételeket?Nézzük, mi van az egyik és a másik mellett és ellen!
Nagyon sokan egyből rávágják, hogy az üveges bébiétel rossz, mások pedig erre esküsznek, mert a gyermeküknél allergiás reakciót váltott ki egy bolti, vegyszerrel kezelt zöldség miatt.
Akkor most mi az igazság, mi jó a picinek?

Megoszlik az édesanyák véleménye a babaételekről. Mi jobb a kicsinek? Otthon készítsük, vagy esetleg vásároljuk a kész ételeket?Nézzük, mi van az egyik és a másik mellett és ellen!
Nagyon sokan egyből rávágják, hogy az üveges bébiétel rossz, mások pedig erre esküsznek, mert a gyermeküknél allergiás reakciót váltott ki egy bolti, vegyszerrel kezelt zöldség miatt.
Akkor most mi az igazság, mi jó a picinek?

Nagyon sok pro-kontra érvet felsorolhatnék nektek. Érdekes, mikor először találkoztam a témával, én élből rávágtam: Természetesen, amit otthon készítünk, az a jobb és egészségesebb!
Ám, amikor mélyebben beleástam magam a témában, édesanyák véleményét olvasva, rájöttem, nem biztos, hogy csak ez az egy út létezik.
Elmondom miért. :)

Megint az általános mondással kezdeném: ahány baba, annyi féle babaétel a jó. :)
Képzeljétek, sok kisbaba egyáltalán nem akarja elfogadni az édesanyja által készített babaételeket, vagy csak nagyon kevés ízt. Bárhogy, bármivel próbálkoznak, a baba nem hajlandó megenni, minden a falon, vagy épp anyán végzi. :)
Ilyenkor az édesanya mit tehet? Megpróbálkozik a bébiétellel. Hát valamit csak adni kell a picinek, ha szinte minden mást kiköp…- mondják.

Na és mi van akkor, ha a hozzátáplálásnál, tél közepén, mikor még a baba csak néhány féle gyümölcsöt fogyaszthat és vagy csak a mirelit, vagy a ki tudja honnan származó import gyümölcsök vannak kéznél? Van, aki ilyen esetben nyúl az üveges bébiételhez.

De vajon helyes bébiételt adni már egy éves kor előtt a kicsiknek?
Is-is. Kezdjük az elején.
A bébiételgyártó cégekre rendkívül szigorú szabályozások vonatkoznak, így ártalmas anyag a gyermek szervezetébe semmiképpen nem kerülhet (minden élelmiszer, kötelező, szigorú vizsgálatokon megy át).
De ettől még a bébiétel fajtája sem mindegy.
Nagyon sok olcsóbb bébiétel tartalmaz hozzáadott sót és cukrot, ami egyáltalán nem jó a kisbabának.

Ha bébiételt vásárolunk, mindig nézzük meg az összetevőlistáját, és ne hagyjon bennünket az sem becsapni, ha a só vagy a cukor szó nem szerepel rajta,(az „-óz” pl. fruktóz kémiai végződést mindig a cukrok viselik, de almalé sűrítményként is találkozhatunk vele). Inkább keressünk rá interneten az ismeretlen szavakra, de sem a hozzáadott cukrot sem a hozzáadott sóval készült ételt nem ajánlatos a kisbabáknak vásárolni.
Ha tehetjük, inkább a bio bébiételt válasszuk, ami ugyan drágább, de ellenőrzött gazdaságból, bio- vegyszermentes zöldségek és gyümölcsök hozzáadásával készült.
A bébiétel előnye lehet –ha tudatosan választjuk ki- az eltarthatóság. Nagyon sokáig eláll, és valljuk be, bárkinek közbejöhet, hogy épp nincs ideje főzni, vagy utazás előtt egyszerűbb a táskába tenni néhány üveg bébiételt ami tovább eláll bontás nélkül, mint az általunk készített.

Viszont ne felejtsük el, a bébiételek nem tanítják meg a babát, a házias ízekre. Egy bébiétel sosem lesz olyan ízű, mint amit te, otthon készítesz, pedig nagyon fontos, hogy a baba megismerje az ízeket, miközben tápláló zöldségeket, gyümölcsöket és húsokat fogyaszt.
És számodra is megnyugtató olyat adni neki, amit tényleg te készítesz, te válogatod össze az alapanyagokat szívvel-lélekkel a babád számára.

Az otthoni bébiétel elkészítésnél sok dologra kell ügyelnünk, hogy gyermekünk mindenképp jó minőségű és változatos ételt fogyaszthasson.
Ha mi főzünk, első lépésként a gondosan kiválasztott gyümölcsök és zöldségekre kell odafigyelnünk.
Ne felejtsük el, amit a szupermarketekben vásárolunk - a nem bio részlegen- mind-mind kémiailag vegyszerrel kezeltek, import áruk. Ha tehetjük, inkább piacon, termelőktől vásároljuk a friss, idény szerinti hozzávalókat.
A legfontosabb, hogy mindig nagyon ügyeljünk a tisztaságra főzés közben is. És az ételeket ne főzzük, hanem pároljuk, hogy a tápanyagok ne vesszenek el belőle.
Az elkészült bébiételeket hűtőben nagyjából két napig tudjuk tárolni, míg lefagyasztva 2 hónapig elállnak. Ám, ha egyszer kiengedjük, utána már visszafagyasztani újra tilos.
Mondanom sem kell, sót és cukrot ne adjunk hozzá. :)

Összességében elmondhatjuk, hogy az arany középút a legjobb. Ha néha kap a baba üveges bébiételt, amit körültekintően vásárolunk, semmi baja nem lesz, sem attól, ha te magad főzöl neki gondosan, átválogatott alapanyagokból.
Szerintem minden csak odafigyelés kérdése, meg persze a babánk úgyis jelzi nekünk mi az, ami számára a legmegfelelőbb, ha elérkezik a hozzátáplálás időszaka.

Tartalomhoz tartozó címkék: Etetés

Keresés