Amikor az első kisbabánk várjuk természetes, hogy tele vagyunk kérdésekkel minden téren, ez alól a pelenkázás sem képez kivételt.
Szemezgettem nektek a legtöbbször felmerülő kérdések közül, melyeket most itt igyekszem megválaszolni.

Újszülött babának mekkora pelenka kell?

Az újszülött kisbabádnak az első 1-2 hétben mindenképpen az 1-es méret fog kelleni. A méretelosztás változó lehet márkánként, ezért bármilyen márkát is vásárolsz, mindig az 1-es mérethez nyúlj első körben, ez a legkisebb, de nem koraszülött méret. Még ha nagyobb súllyal születik is a baba, keskeny csípője, vékonyka lábai lesznek és a születés után fellépő természetes súlyvesztés miatt nem kell nagyobb pelus az első hetekben.

Mennyi pelenka fogy el egy nap?

Teljes mértékben változó, kisebb korban 6-8 darabbal számolj, később 4-5 darab is elég lehet, de ez nagyon sok mindentől függhet, mint a baba étvágya, mennyi folyadékot fogyaszt stb.

 

Köldökcsonk védő szükséges?

A köldökcsonk védős kialakítás mára már majdnem minden újszülött méretű pelenkán megtalálható. Előnye, hogy a baba érzékeny köldökcsonkját nem zavarja, hiszen nagyon fontos, hogy a még meglévő köldökcsonk ne legyen letakarva, így ha teheted, mindenképp ilyen pelust válassz!

 

Legyen jó vastag, akkor jobb nedvszívó?

Sajnos nagyon sokakban él ez így, de ez tévhit, nem a pelus vastagsága határozza meg a pelenka nedvszívó képességét, hanem a benne lévő apró kis ultramagok, amik a többszörösükre képesek duzzadni, magukba szívva a nedvességet. És a kisbabádnak sokkal kényelmesebb egy vékony kialakítású pelenka.

 

Kifolyik a kaki/pisi. A pelenka a hibás?

Nem minden esetben! Ha a pelenka túl kicsi- akkor is okozhat ilyen problémát, ha a pelenka túl nagy, az is. Sőt! A rosszul felhelyezett pelenka is. Mindig alaposan ügyelj rá, hogy a pelenka ne legyen sehol betűrődve a baba combján, a két tépőzár pedig ne fedje egymást (ilyenkor nagy a pelenka), és ne is legyenek túl távol egymástól (ilyenkor kicsi a pelenka).

 

Honnan tudhatom mekkora a jó méret?

Elsősorban a babád súlyához legközelebb álló pelenkát válaszd. Tegyük fel, hogy a babád éppen 11 kg, akkor még semmiképp ne térjetek át az 5-ös (11-18kg-ig) méretre, mivel elég valószínű, hogy nagy lesz a kicsire, míg a 7-18 kg-ig terjedő 4-es méret biztosan kényelmes lesz számára. Tehát mindenképp olyan méretet válassz, ami se nem a méretskála végén (így valószínű, hogy kicsi lesz a pelus), se nem a méretskála elején (így valószínű, hogy nagy lesz a pelus) szerepel.

 

Cuki minták előnyben?

Aranyos mintákkal mindent sokkal könnyebb eladni, ez tény. A pelenkagyártók is igyekeznek minél bájosabb mintákkal ellátni a pelusokat, ám ez cseppet sem befolyásolja egy pelenka teljesítőképességét!

 

Mennyi ideig tárolható el a pelenka? Van szavatossági idő, mire figyeljek?

A pelenkának szavatossági ideje konkrétan nincsen. Általában 2-3 évet jeleznek a csomagoláson, de van ahol semmi nincs feltűntetve.

Tulajdonképpen szinte „bármeddig” használható, mivel nem tartalmaz romlandó anyagokat, amire figyeljünk, hogy száraz, tiszta helyen tartsuk, mivel a levegő páratartalmát magába szívja az ultramag, és megduzzad- így a pelus használhatatlanná válik.