A játszó és altatócumikról az előző bejegyzésünkben olvashattál, most a cumik formáját és méreteit nézzük meg közelebbről. 

Ha már tudjuk, hogy latex vagy szilikon cumit szeretnénk-e és hogy világítson-e vagy sem, itt a következő kérdés. A cumi formája. 

Két féle cumival találkozhatunk a kimondhatatlan- nevű ortodontikus, egyszerűbben fogszabályozós és a cseresznye cumival.


A cseresznye formájú cumi

A fogászok szerint legkevésbé egészséges a baba számára a cseresznye cumi használata, mivel a cseresznyecumi kerek, kis golyóban végződik, míg a fogszabályozós egyik vagy mindkét oldalán enyhén lapított cumi. így kevésbé károsítja a baba szájpadlását és állkapcsát.

Az ortodontikus avagy fogszabályozós formájú cumi

Viszont el kell itt mondanunk, hogy a hosszú ideig tartó cumi használattól- mégha a fogszabályozós mellett is döntünk- rendellenesen fejlődhet a baba szájpadlása, amitől rosszul záródik az állkapcsa és a fogak is ferdén fognak nőni.


Ezért javasolt három éves kor előtt abbahagyatni a babával a cumizást, hogy a kicsi szájpadlása és fogacskái egészségesen tudjanak fejlődni!
 

Továbbá fontos figyelnünk a cumi méretezését is!

Az újszülött babáknál minden esetben a legkisebb 0+-os cumival kezdjük, és a továbbiakban is törekedjünk a baba életkorának megfelelő cumira váltani!

Zárószóként megjegyezném, hogy a baba cumizása nem ördögtől való, egy kis odafigyeléssel és az időben elhagyással semmi károsodást nem okozunk a babának, viszont kellően megnyugtatja, és van mihez nyúlni adott alkalmakkor. Persze csak ha a baba is elfogadja a cumit.