Nagyon sok kérdés érkezik hozzám ezzel kapcsolatban, úgyhogy nézzük mi az igazság! 

A válasz igen, bizony van a pelenkának "lejárati ideje."
Mint szinte minden terméknek, a pelenkának is van szavatossági ideje, ez általában 3 év szokott lenni a csomagoláson feltüntetett gyártási időtől számítva.

Na de mi történik akkor, ha lejárt pelenkánk van otthon? Nem is szabad már a babára adni? 

A bontatlan csomagolású pelenkának nagy valószínűséggel lejárta után sem lesz semmi baja, sőt hallottunk már olyat is, hogy valaki a kistesónak használt fel egy négy éve vett csomag pelenkát! 

A szavatossági idő tulajdonképpen nem jelent mást, mint hogy a gyártó eddig az időpontig vállal érte garanciát, de ez nem jelenti azt, hogy a pelus használhatatlan a szavatossági idő lejárta után.

Honnan tudhatom, hogy jó-e még a pelenka?

Ha kibontva tároltátok jó ideig, akkor valószínű, hogy a pelenka elveszíti nedvszívó-képességét, mivel a szobában lévő nedvesség hatására megduzzad, a benne lévő ultramag idővel megkeményedik, ilyenkor a pelenka használhatatlanná válik.

Ám egy zárt, bontatlan csomag pelenka akár még évek múltán is használható. Ha nem vagy biztos benne, hogy jó-e még a pelenka, egyszerűen fogj meg egy darabot, locsold be 3-4 dl vízzel, ha sikeresen elszívja a nedvességet, biztos, hogy babádon is jól teljesít majd. :)

Amit még fontos tudni, hogy a szavatossági idő lejártával nem szabadul fel semmilyen káros anyag a pelenkában, ami mondjuk pelenka kiütést okozhatna a babádnál. Ha korábban tapasztaltatok kiütést, próbálkozzatok mindenmentes kozmetikumokkal és BPA- és latexmentes pelenkával.