Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Fogzási kisokos - minden amit tudni kell

Gregersen Emma
Fogzási kisokos - minden amit tudni kell

Már egészen kicsi babakorban megfigyelhetjük ezt az élettani eseményt a csecsemő életében. Mikor bújnak ki az első kis fogacskák? Mik a fogzás jelei? Mivel enyhíthetjük a tüneteket?
Ezekre a kérdésekre keressük most a választ.

Mikor kezdődik a fogzás?

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a babák fogai nagyjából 2-3 hónapos kortól kezdenek kibújni, míg a nagykönyvek szerint 6 hónapos kor körül indulnak meg az első kis tejfogak, teljesen változó minden babánál ez a folyamat.
Legtöbbször az alsó, középső metszőfogak egyike a legelső fog, ami kibújik, és ezt követi majd a metszőfog párja.
Érdekes, hogy általában a fogak, néhány nap elteltével, de párosával bújnak elő, először az alsók, majd a felső fogpárok.
Legkésőbb a hátsó alsó és felső rágófogak mutatják meg magukat, nagyjából 24-26 hónapos korban.

A gyermek fogorvosok azt javasolják, hogy ahogy az első fog kibújik, gézlappal érdemes már tisztítani az elejétől kezdve, majd később, fél éves kor után, a fogak előbújásának ütemében el lehet kezdeni a fogmosást, puha sörtéjű fogkefével.
A fogkefére fogkrém elég, ha csak akkor kerül, amikor a baba már egyedül is tud fogat mosni. Csak speciális tejfogakra való fogkrémet használjatok, amiből ha a baba lenyel kicsit, az sem okoz problémát.

A babák fogzása teljesen eltérő lehet, van olyan baba, akinek 10 hónapos korában kezdenek el kibújni a fogai, van, aki már egy foggal születik. Úgyhogy ne aggódj, soha nincs olyan, hogy a baba le van maradva, egyszerűen csak lustábbak a fogcsírái. Attól még, hogy később indulnak meg a fogai, teljesen egészséges a te csemetéd is. Ha mégis nagyon aggódnál, elmehettek a kicsivel a gyermekorvoshoz, vagy gyerekfogorvoshoz, de nagy valószínűséggel semmi problémát nem fognak találni.

Mik a fogzás tünetei?

A leggyakoribb tünet a nyálzás. A baba nyála erősen folyik, tanácsos kis vízálló előkét elé kötni, hogy ne áztassa el a ruháját.
A legelső tünetek közt tarthatjuk számon a nyálzást, ha észrevesszük, hogy sokkal intenzívebben folyik a kicsi nyála, az már bizony a fogzásidőszak elkezdődésének első egyik jele.
A duzzadt fogíny is árulkodó jel. Pirosas, sőt a fogcsírák felett a fehéredő fogíny is mind-mind a fogzás kezdetét jelzi.
Mivel sok kisbabánál a fogzás kellemetlen, sőt fájdalmas érzettel társul, érdemes utána nézni fájdalomcsillapító módszereknek.

Rágcsál mindent. Mindenhol. Mindig.
A baba, mikor a fogai jönni kezdnek, mindent a szájába töm, rágcsálni próbál, van, hogy ha ráharap valamire, hirtelen felsír.
Ilyenkor kaphat- a korának megfelelően- nyers sárgarépát, almát, kiflivéget rágcsálni.

Nyűgös és étvágytalan a baba
Ha semmivel nem tudod felvidítani, és még étvágya sincs, pedig a kedvenc ételével próbálod etetni, éjszaka pedig sokszor felriad, nyűgös és sír, előfordulhat, hogy az előtörni készülő fogak a ludasok ebben.
Persze, győződj meg róla, hogy valóban nem-e beteg a baba, hanem csak a fogai akarnak utat törni maguknak. Nem szabad mindent a fogzásra fogni sem!

Hígabb széklet és hőemelkedés. Nem minden esetben, de van, hogy a fogzás is okozhat hasonló tüneteket, érdemes utána járni ilyen esetben, nem fertőzés okozza-e a tüneteket.

Hogy enyhítsük a fogzás tüneteit?

Elsősorban amivel érdemes próbálkozni azok a hűthető, puha rágókák, melyekkel a baba tudja masszírozni magának rágcsálás közben a gyulladt fogínyt nagyon jók lehetnek.

Az ételek közt inkább, hűvösebb, ha fájdalmas a fogzás, puhább, pépesebb ételeket adjunk a kicsinek. Ha rágcsálni akar, akkor mehetnek szilárdabb dolgok, ahogy fentebb is említettem, mint alma, sárgarépa stb.

Nedves textilpelenkával, ínymasszírozó kefével is megpróbálhatjuk a pici fogínyét megmasszírozgatni, enyhíthetjük a kellemetlen, viszkető érzést a gyulladt felületen.Vannak úgynevezett fogzáskönnyítő gélek, ezekkel is megpróbálkozhatunk, keresd a természetes gyulladáscsökkentőket tartalmazót, próbálj először ne egyből a gyógyszerekhez nyúlni.
Ám, ha már semmi nem segít tényleg, akkor kifejezetten a csecsemőknek és kisgyermekeknek kapható fájdalomcsillapítót is bevethetünk végső esetben.
Ne feledd, a fogzás, egy természetes folyamat, még ha kellemetlenséggel is jár a babának, ezen mindannyian átestünk egyszer, és, ha véget nem érőnek is tűnnek az átvirrasztott éjszakák a fogzó baba mellett, előbb-utóbb ennek is vége lesz, és nagyjából 3 éves korára 20 hófehér tejfogacska fog sorakozni a babád szájában. 

Tartalomhoz tartozó címkék: Fogzás

Keresés