Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Hason, háton, oldalt? Hogy altassuk a babát?

Gregersen Emma
Hason, háton, oldalt? Hogy altassuk a babát?

Megoszlik a vélemény arról, hogy a kisbabáknak melyik testhelyzetben a legjobb aludni. Mindegyik fektetési pozíciónak megvan a maga előnye és hátránya, lássuk mik azok.

Régen szinte mindannyian hason aludtunk baba korunkban. Manapság viszont nem feltétlen ez a pozíció a legjobb, mondhatnánk úgy is, hogy minden babának más felel meg leginkább, sőt akár koronként is változhat, hogy hogyan a legideálisabb a kicsi fektetése.

Nézzük, mik szólnak egy-egy alvási pozíció mellett és ellen! 

Hason- a legismertebb alvási pozíció

Legtöbbünkben a baba altatásáról az a kép él, hogy a baba fekszik a kiságyban hason. Ám, amíg a köldökcsonk le nem válik, nem javasolt hason altatni az újszülöttet!
Ha később, a hason alvás mellett döntünk, mindenképp kerüljük a párna, szundikendő, telxtilpelus használatát alváskor, hiszen könnyen a pici arcához tapadhatnak, így nehezítve a légzést, legrosszabb esetben fulladást kiváltva.

Ha hasfájós a babánk, a hason alvás segíthet! Az izgő-mozgó baba pocakjára a nyomástól, mely rá nehezedik a szelek könnyebben távoznak, így kevésbé fog csikarni a hasa a későbbiekben.Bukós babáknál kevesebb az esély, hogy félrenyel ha hasra fektetjük, ám figyeljünk oda, ha túl sok tej jön vissza, abba akár bele is fulladhat!

Fontos tudni, hogy a hason alvás tele pocakkal veszélyeket is rejthet magában, ha a baba lábait szétvetve „kiterülve” alszik. A rekeszizmokat felnyomja a tele poci és így kevesebb levegőhöz jut a pici, továbbá a csípőízületi szalagok is megnyúlnak, ha a baba folyton hason alszik, ebből adódóan pedig lábtartási problémák következhetnek be!

Ha a fejecskéjét mindig ugyanabban az irányban tartva fektetjük le a babát, benyomódhat a fej oldalrésze, így figyeljünk oda a deformitás elkerülése érdekében, hogy hol az egyik, hol a másik irányba legyen a pici feje.

Nem hason, akkor háton?

Ha a babát a hátára fektetjük, a fontos, hogy egy vékony párnát ebben a pozícióban tegyünk a fejecskéje alá, hogy egy vonalban legyen a felsőteste a pelus miatt megemelkedett popsijával.
Érdemes egy takaróval, vagy rugalmas pólyával körbeölelni, hiszen a hatalmas kiságy megrémítheti, mivel magzatként az anyaméhben nyújtózás során ellenállásba ütközött.

A nagyobb babák nagyon élvezik már ezt a pozíciót, hiszen szabadon nézegethetnek, mindent látnak. Ám ha bukós a baba figyeljünk oda! Hiszen a visszacsorgó tej, könnyen a légcsőbe kerülhet!

Oldalt fekvés

Ha a kisbabát az oldalára fektetjük, mindenképpen támasszuk meg egy kis takaróval, vagy speciális támasztó párnák is léteznek már.
Bukós babáknál ennél a pozíciónál a legkisebb az esély a félrenyelésre, fulladásra, és a piciknek is kényelmes, hasonló, mint a méhen belül volt és nem utolsó sorban az édesanyja is jól látja a kicsi arcát.
Az oldalt fektetett babáknál valamivel gyakrabban előfordulhat hasfájás, mivel nem tud úgy távozni a lenyelt levegő. 

Akkor mi a legjobb?

Az első néhány hétben figyeljük meg, hogy a legkényelmesebb a babának, mikor alszik a legjobban, mikor sír a legkevesebbet, és alkalmazzuk azt a pozíciót.
Ha elmúlik két hónapos a pici váltogassuk gyakran a fektetési módokat, így elérjük azt, hogy többet emelgeti a fejecskéjét( például háton altatott babánál, ha hasra tesszük), ezzel a nyaki izmok fejlődését elősegítve illetve a tudatos látása is fejlődik azzal, ha több nézőpontból szemlélheti a világot és nem utolsó sorban így a fejecskéje sem fog deformálódni.

Tartalomhoz tartozó címkék: Altatás Alvás Újszülött

Keresés