Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Így fertőtlenítsük helyesen a baba dolgait!

Gregersen Emma
Így fertőtlenítsük helyesen a baba dolgait! Amikor a kisbabád megszületik, immunrendszere még gyenge, így nem képes megvédeni őt a külső kórokozókkal szemben- ezért fontos sterilizálni. Ha szoptatsz, akkor is lényeges, de ha cumisüvegből eteted a babát, még fokozottabban oda kell figyelni az eszközök tisztán, sterilen tartására.

A sterilizálás fontos, ezt minden (leendő) édesanya tudja. Nem szabad túlzásba sem esni vele persze, de elhanyagolni sem, mert azzal komoly problémákat okozhatsz egy minden külső kórokozóval szemben védtelen kisbabánál.

De hogy kell helyesen sterilizálni? Milyen sterilizálási módok vannak? Na és mi van azokkal, akiknél csak szopizik a baba?

A legfontosabb, amit minden esetben sterilizálni kell, a babaetetéshez használt eszközök.

terilizálás előtt mindig zsírtalanítani kell, ezt a legegyszerűbben mosogatással érheted el. Mosogatógépbe is nyugodtan mosogathatod, de arra minden esetben figyelj oda, hogy szenzitívebb mosogatószert használj, vannak, kifejezetten baba mosogatószerek is már. Ha kézzel történik a mosogatás minden esetben alaposan öblítsd el a termékeket, és minden kis résből távolítsd el a lerakódott szennyeződéseket!

Tipp: ha mosogatógépet használsz, mindig a felső polcra tedd a cumisüveget, és egyéb sterilizálandó eszközt. Figyelj oda, hogy a mosogatógépbe helyezett egyéb edényeken lévő ételmaradék végérvényesen elszíneződést okozhat például a mellszívó egyes alkatrészein!

Tehát a zsírtalanítás az első lépés, ami minden esetben meg kell, hogy történjen, ezután pedig választhatsz különböző strelilizálási módok közül.

Figyelem! A cumisüveg, mellszívó, egyéb, az anyatejjel közvetlenül érintkező eszközök sterilizálása előtt olvasd el a tájékoztatót, hogy milyen sterilizálási módok megengedettek az adott terméknél! Amennyiben nem a leírásnak megfelelően vannak fertőtlenítve, sajnos ez a termékek deformitását és ezáltal használhatatlanságát okozhatja!

A hagyományos sterilizálás: amire a mai napig sokan esküsznek

A legelterjedtebb sterilizálási mód. Nem kell más hozzá, mint egy nagy fazék- amit csak erre a célra használunk, tedd bele a cumisüveget (mellszívó alkatrészeket) teljesen szétszedve, majd engedj rá annyi vizet, hogy bőven ellepje! Mikor már forr a víz, azután tedd csak rá a fedőt, és nagyjából fél órát hagyjuk hűlni. Mikor kész vagyunk egy tiszta, vasalt textilpelenkára kitehetjük száradni a sterilizált holmit.Figyelem! Forrás közben semmiképp nem szabad már beledobni a vízbe semmit, mivel a hirtelen hő változástól az alkatrészek és cumisüvegek könnyen eldeformálódhatnak, szétrepedhetnek!

ipp: ha egy teáskanálnyi citromsavat vagy citromlét adsz a vízhez, megelőzheted a vízkő lerakódását.

 

Mikrohullámú sterilizálás- sterilizáló edényben

sterilizálás ebben az esetben úgy zajlik, hogy a mikró felmelegíti a sterilizáló edényben lévő vizet, és a vízgőz pedig sterilizál. Ez a folyamat általában 6-10 perc közt van. Mindig pontosan kövesd az utasítást, hogy mennyi terméket tehetsz bele egyszerre, mennyi vizet kell beleönteni illetve a mikrót hány percre kell állítani, és hány wattra.  

Tipp: vásárlás előtt mérd le a mikród belső magasságát és mélységét! Gyártónként változhat, hogy mekkora a mikrohullámú sterilizáló, így érdemes felkészülten vásárolni menni!

Mikrohullámúsütőben használható fertőtlenítő zacskó

Nagyjából ugyanúgy működik, mint sterilizáló edény, azzal a különbséggel, hogy pontosan meg van határozva hányszor lehet használni, de mindig fel van tüntetve ez a csomagoláson, illetve a pontos használat is.

Elektromos sterilizáló

A használata egyszerű és gyors: csak bele kell pakolni a sterilizálandó holmikat és a leírás szerint vizet tölteni bele, majd bekapcsolni, az eszköz sterilen is tartja egy ideig a benne lévő dolgokat.

Fertőtlenítő folyadékok

A fertőtlenítő folyadékokat nem véletlenül hagytam utoljára a sorban, ugyan sokan szeretik, és használják, a kémiai úton történő sterilizálás nem feltétlenül a legjobb módszer, hiszen mérgező kémiai anyagokról beszélünk, még ha alaposan elöblíted utána a baba cumisüvegét, akkor is tapadhat a cumisüveg falára a fertőtlenítőszerből.

És ha a baba csak szopizik?br />
Ilyenkor van a legegyszerűbb dolgot, legalábbis fertőtlenítés szempontjából. Léteznek már úgynevezett melltisztító kendők, amikkel elég egyszerűen csak letörölni a melled szoptatás előtt, vagy pedig langyos, szappanos vízzel mosakodj meg, majd tiszta, száraz törölközővel itasd fel a nedvességet, és mehet is a szopizás.Ha használsz mellbimbóvédőt, akkor persze azt is sterilizálni kell, a csomagolásán feltűntetett módon!

Bármelyik módszert is választod, fontos, hogy alaposan olvasd el a használati utasítást és annak megfelelően fertőtleníts, illetve mindig olvasd el a termékeken lévő leírást is, így biztos nem lehet baj. :)

Tartalomhoz tartozó címkék: Etetés Sterilizálás Szoptatás

Keresés