Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Így válaszd ki az ideális babakádat!

Gregersen Emma
Így válaszd ki az ideális babakádat!

Mint minden baba-termékből, a babakádakból is rengeteg sok féle létezik már. Járjuk körül egy kicsit ezt a témát, nézzük, hogy milyen fajták léteznek, hogyan lehet eldönteni, nekünk milyenre lenne szükségünk annyi kád közül. Vagy, hogy egyáltalán van-e szükségünk babakádra.

Színek és minták

szín, bármilyet választasz, a te döntésed teljes mértékben. Vannak mintás kádak, van, ami teljesen egyszínű, vagy áttetsző, vannak olyanok, melyeken vízhőmérő is van.
Itt a te ízlésed dönt, más dolgokban viszont a praktikusság és a hely.
Először is azt kell eldönteni, hogy hol(fürdőszoba, hálószoba, nappali stb.) és min (mosógép teteje, asztal, kádállvány stb.) szeretnétek fürdetni a babát. Ennek a helyiségnek a méretéhez mérten kell kiválasztani majd a leendő babakádat.Nade mik közül választhatunk? Íme néhány a legfontosabb szempontokból:

Leengedős kád, vagy sima?
Vannak az úgynevezett leengedővel rendelkező kádak, amiknek az alján dugó található, ami megkönnyítheti a kádból a víz eltávolítását, a dugó kihúzásával, ez egy kényelmi szempontból plusz dolog, ha egyedül leszel legtöbbször a babával a fürdetések során, akár jól is jöhet, de egyáltalán nem szükségszerű ilyen kádat választani egyébként.

Szűkítős vagy anélküli?
Sok kismama retteg attól, hogy elejti az újszülött babát a kádban. Meg egyébként is hogy fogja meg egy kézzel, és hogy mosdassa a másikkal? Bizonytalan magában, még ha elméletben jól tudja, hogyan kell, akkor is. Ilyenkor jól jöhet a kádba beépített szűkítő, így az édesanya mindkét kezét szabadon tudja használni, és a fürdetés kevésbé terheli az anyuka/apuka derekát is, mikor már nagyobb súlyú az apróság, persze szűkítőt később is tudunk a kádba vásárolni, melynek kis tapadókorongok vannak az alján, vagy puha szivacs, mely kitölti a kád alját hogy biztosan ne mozduljon el a helyéről.
Ha a baba stabilan ülni tud már, akkor pedig nincs is szükségünk rá egyáltalán.

Csúszásgátlós?
Vannak kádak, amik alapból csúszásgátlóval ellátottak, ezáltal megelőzhetőek a kádban történő baleseteket. Ha nem is ilyet vásárolunk, később is tudunk csúszásgátlót vásárolni a kádhoz, illetve sok édesanyától hallottuk azt a tippet, hogy egy textilpelust terítenek a kád aljára, így megakadályozva a baba elcsúszását.

Piskóta kád? Babafürdető dézsa?
Piskóta kádnak azt a fajta babafürdetőt nevezzük, aminek két hosszabb oldala befelé szűkül kissé, nem teljesen ovális forma (akár a babapiskóta nevű édesség). Előnye, ha a baba nagyobb, könnyebben tud kapaszkodni a két oldalában. A legnépszerűbb kádfajták egyike jelenleg és hozzá társul a babafürdető dézsa, mint másik közkedvelt babakád fajta.
A dézsában a babák biztonságban érzik magukban, kevésbé balesetveszélyes, hasonló érzést ad vissza, mint ahogy az anyaméhben érezték magukat, így egyre több szülőnek esik erre a választása. Jóval kisebb, mint a hagyományos kádak, viszont ha a baba kinövi, kénytelenek leszünk új fürdetési helyet kitalálni majd. 

Kádállvány vagy kádra szerelés?
ttól függően, hogy hol szeretnénk a babát fürdetni, és mennyi helyünk van, tudunk választani van-e szükségünk bármilyen eszközre.
Vannak, akik egyszerűen, amíg kicsi a baba a szőnyegre esetleg az asztalra helyezik a kádat, és ha nem szeretnénk nagyon hajolgatni és más megoldást keresnénk, mindenképp jó lehet egy kádállvány, vagy a másik praktikus megoldás, a nagy kádra szerelhető babakád tartó.

Először érdemes eldönteni tehát, hogy hol van elég helyünk a fürdetéshez, hol tudunk kellő és állandó kellemes meleget és huzatmentes helyet biztosítani a kisbabánknak.
Utána pedig a kör szűkülni fog valamelyest.

És hogy ajánljuk-e egész csecsemőkortól az együttfürdést?
Nem igazán. A baba bőre rendkívül érzékeny, az általunk használt tusfürdők és egyéb bőrápolási termékek akár allergiás reakciót is kiválthatnak nála.
Másfelől pedig, sokkal nagyobb a fertőzés és baleset veszély a nagy kádban. Mivel egy újszülöttet tényleg csak néhány percig szabad fürdetni, nehogy túlzottan kiszáradjon a bőre, így mire a kádba beülünk vele, szinte már szállhatunk is ki belőle.
Persze, ez mindenkinek az egyéni döntése, de a gyermekorvosok és védőnők sem javasolják egyáltalán a nagyon kicsi korban az együtt fürdést.
Mindenesetre bárhogy döntünk, bármilyen kádat választunk, az egyik legfontosabb dolog, hogy soha, egy pillanatra se hagyjuk magára a babát egyedül a vízben!
 

Tartalomhoz tartozó címkék: Fürdetés Kád

Keresés