Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Szundikendő a babának? Így válassz!

Szundikendő a babának? Így válassz!

Nézzük, mit kell tudnunk a szundikendőkről, milyen veszélyeket rejthetnek, és milyen az ideális kis alvótárs!

 

Egyszer minden baba életében eljön a pillanat, amikor a rengeteg plüss, rongyi és alvókák közül alvótársat választ magának.
Az új alvótárs a baba életében nagyon fontos szerepet fog betölteni, éppen ezért fontos, hogy jó anyagból legyen és hosszú életű legyen.
A babák kis alvótársai szinte bármilyenek lehetnek: a textilpelustól kezdve, a pléden át a plüssökig szinte bármi előfordulhat, de ez így van rendjén.
Ezek a kis alvótársak nem csak este kellenek, a baba számára egész nap biztonságot nyújt a jelenlétük.

A biztonságot nyújtó

A babák fejlődésének teljesen normális része, hogy van egy olyan tárgy ami számukra biztonságot nyújt és ezért ragaszkodnak hozzá.

Általában a babák 7-12 hónapos koruk közt választanak ilyen kis társakat maguknak, ami tényleg szinte bármi lehet, a plédtől elkezdve a kisautón át a hagyományos szundikendőig. A babák ezt használják saját maguk megnyugtatására a távollétünkben.

Sok baba szinte elválaszthatatlan ettől a számára biztonságot nyújtó szundikendőtől, de ez is egy teljesen normális jelenség a kicsiknél.

A lelki társ

A rongyi-szundikendő segítségével nem csak a babánk lelki egészségét őrizzük meg, de fejlesztően hat elméjükre, sokkal könnyebben megy a tanulás mellette. Például mikor a baba elkezd beszélni, és elnevezi az alvókáját szívesen fog vele beszélgetni, gondoskodni róla, tanítani neki amiket ő is tanult a szüleitől. Ezen felül a szociális készségeket is fejleszti, a kicsi életében először megtapasztalja mellette, hogy milyen gondoskodni valakiről.

Mire figyeljünk oda?

Mindenképpen figyeljünk oda, hogy az alvótárson pl. ne legyenek gombok, olyan részek, melyek leszakadhatnak, mert ez fulladásveszélyt okozhat, mivel a babák gyakran a szájukba is veszik ezeket a tárgyakat.

Hét hónapos kor alatt ne engedjük a babának hogy nagy plüssöket, plédeket vigyenek magukkal a kiságyba, mert fulladásveszéllyel fenyegethetnek és növelhetik a hirtelen csecsemőhalál szindróma lehetőségét.

Mik lehetnek szundikendők?

Szinte bármi! Van akinek egy kis puha könyv, van akinél kisautó és vannak babák akiknek hagyományos szundikendő lesz a társa a mindennapokban. Akkor se essünk kétségbe, ha az általunk jónak ítélt szundikendő helyett a baba mást választ. Érdemes többet megmutatni neki, hiszen neki kell tudni ki lesz az ő ideális kis társa. Általában a babák egyébként puha tárgyakat választanak, a puha anyagok érintése endorfint szabadít fel az agyban, ami egyfajta boldogsághormon így a baba kap egy boldogság-löketet.

 

Ha megvan a megfelelő társ, jó ha van belőle kettő!

Ha megvan az igazi, célszerű, ha beszerzünk egy második ugyanolyat. Ha az első mosásban van, vagy a nagyinál maradt, vagy már annyira elhasználódott esetleg elveszítettük valahol útközben, tudjunk mit adni a csöppség kezébe elkerülve a krokodil könnyeket.

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Alvás Babavárás

Keresés