Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Tippek és tanácsok a megfázás ellen - kicsiknek és nagyoknak

Gregersen Emma
Tippek és tanácsok a megfázás ellen - kicsiknek és nagyoknak Beléptünk a megfázás és influenza szezonba, ami minél fiatalabb a gyermekünk, annál megterhelőbb lehet számára.
De hogyan előzzük meg, és mit tehetünk, ha a gyermek megfázott? A továbbiakban összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet és tanácsot, ami a hűvös idő beköszöntével igencsak hasznos lehet. :)

Tippek és tanácsok megelőzésre

Irány a szabadba! Mi sem segít jobban a megelőzésben, mint a mozgás a szabad levegőn! Hetente legalább három-négyszer vigyük ki gyermekünket legalább fél órára.

És ha már a szabadban vagyunk, mi lehetne fontosabb ilyenkor, ilyen „csalóka” időben, mint hogy gyermekünkre milyen ruhát adunk. A kicsiket rétegesen öltöztessük, ha túl meleg van, le tudjunk venni a kicsiről néhány réteget. De ha már nagyon megizzadt nem szabad egyből levetkőztetni, mert így is könnyen megfázhat!


Tipp: Kisgyermekeknél és kisbabáknál a nyak hátsó részén tudjuk legkönnyebben ellenőrizni, hogy gyermekünknek melege van-e épp vagy fázik, mivel a végtagjaikban még nem alakult ki rendesen a keringés.

Mossunk gyakran kezet, és erre gyerekeinket is tanítsuk meg!

A nagyon gyakori kézmosás létfontosságú, persze nem csak ősszel, így nagyon sok betegséget elkerülhetünk. Ügyeljünk rá, hogy a köztes időben a gyermek távol tartsa a kezét a szájától, szemétől, hiszen a legtöbb kórokozó így jut be szervezetünkbe.Szellőztessünk egy nap akár többször! A gyermeket ilyenkor vigyük a huzattól, hűvöstől védett helyre.

Párásítsunk! A száraz levegő melegágya a légúti panaszok megjelenésének, így elkerülhetjük, illetve enyhíthetjük a nyálkahártya kiszáradását és a száraz köhögést is.

Vitamin, vitamin, vitamin! Próbáljunk minél több magas C és E vitamin tartalmú friss gyümölcsöt, zöldséget adni gyermekünknek, hogy szervezete ellenállóbbá váljon!

A minél több folyadék, nagyon fontos, mind a megelőzésben, mind, ha a betegség már felütötte a fejét. A folyadékpótlás segíti a méregtelenítést így szervezetük könnyebben megbirkózik a kórokozókkal.

És mit tegyünk, ha mégis megfázott?

Ha gyermekünk mégis megfázott, a legfontosabb, hogy tartsuk otthon. Ne menjen oviba/bölcsibe/ iskolába. Amennyire lehet, próbáljuk egy helyben tartani, rajzolni vele, mesélni neki, vagy maradjon ágyban.

Nagyon fontos a gyermek testhőmérsékletének mérése. Amíg 38 C fölé nem megy a láza, jelen állás szerint lázcsillapítást nem igényel, ilyenkor a szervezet is dolgozik, küzd a kórokozók ellen. E felett viszont gyermekeknek illetve csecsemőknek szánt láz és fájdalomcsillapítót adjunk gyermekünknek, később mérjük vissza lázát.

Mindig tartsunk otthon babáknak és gyermekeknek szánt láz és fájdalomcsillapítót. A megfázás és influenza is gyakran jár fájó végtagok, torokfájás és fejfájással, amit gyermekünk még nehezebben visel és nyűgösebbé válik tőle.

Nem győzzük elégszer elmondani mennyire fontos a folyadékpótlás. A bőséges folyadékbevitel segít az orrváladék lazításában és ürülésében is, és ahogy fentebb már írtuk a méregtelenítésben is.

Mindig bizonyosodjunk meg róla, főleg csecsemőknél, hogy kapjon az orrán levegőt!

Az orr külső részéről, óvatosan langyos vízzel mossuk le a rászáradt váladékot, használjunk krémet, mely megóvja az orr körüli érzékeny részt a kiszáradástól. Az orrváladék eltávolítására használjunk orrszívó eszközt, mellyel kíméletesen el tudjuk távolítani a váladékot a babánk orrából. Ha a váladék sűrű zöldes-sárga színű, keressük fel gyermekorvosunkat, mivel ez bakteriális fertőzésre utalhat, ami más kezelést igényelhet.

Nagyobb gyermekeket tanítsuk meg orrot fújni! Minél gyakrabban, az egyik orrlyukat befogva erősen fújassunk vele a zsebkendőbe, majd a használt zsebkendőt- minden használat után- dobjuk ki a visszafertőzés elkerülése végett.

Az orrváladék fellazítására használjunk orrsprayt! Nagyon sok féle babáknak és gyermekeknek szánt orrspray-vel találkozhatunk már. Legjobbak a természetes alapanyagot- tenger illetve Salvus vizet tartalmazó- orrspray-k.

Kérjünk tanácsot a gyógyszerésztől vásárlás előtt, hogy babánk, illetve kisgyermekünk korának megfelelő orvosságot kapjunk. Hiszen nem mindegy, hogy étkezés előtt, után vagy közben alkalmazandó egy- egy gyógyszer.

A megfázás általában magától, szövődmény nélkül gyógyul. De természetesen nagyon sokat segít a gyermekednek a gondoskodás, illetve, ha a fent leírtakat betartjátok.

Kellemes, betegség-mentes időszakot kívánunk mindenkinek! :)

Keresés