Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Babavárás - Pelenkázás III. rész

Gregersen Emma
Babavárás - Pelenkázás III. rész

Megérkezett a pelenkákról szóló következő bejegyzésünk, ahol folytatjuk a pelusok és néhány fajtájuk kielemzését sok-sok érdekességgel minden korosztálynak!:)

Ha már nagyobb a baba, megy a pelenkázás, és megtaláltuk az Igazit is, ilyenkor is felvetődhetnek további kérdések. Íme néhány gyakori kérdés, és válasz.

Megérkezett a pelenkákról szóló következő bejegyzésünk, ahol folytatjuk a pelusok és néhány fajtájuk kielemzését sok-sok érdekességgel minden korosztálynak!:)

Ha már nagyobb a baba, megy a pelenkázás, és megtaláltuk az Igazit is, ilyenkor is felvetődhetnek további kérdések. Íme néhány gyakori kérdés, és válasz.

Úszni akarom vinni a babám. Milyen pelust vegyek?

Léteznek speciálisan fürdőzésre kifejlesztett, úgynevezett úszópelenkák. Ezek a pelenkák teljesen más elven működnek, mint hagyományos társaik: nem szívják és tartják magukban a nedvességet, céljuk a kaki bent tartása a csomagban. 

Az úszópelenkáknak általában más a méretezése, itt a súlyhatárokra figyeljünk inkább. Van belőle mosható és eldobható változat. Legtöbb esetben a babauszodák a kettőt együtt kérik. Tehát, egy méretben megfelelő úszópelenka, és felé egy kis gumírozott combrészű aranyos mintás „fürdőnadrág”. A kisebb méretek tépőzárral ellátottak a legtöbb esetben, míg a nagyobbak bugyis megoldásúak.


Pommette fajtájú úszópelenka aranyos tengeri állatos mintával

Tipp: Sok anyukától hallottuk azt a trükköt, ha tartalékolni szeretnénk az eldobható úszópelenkát, és ugyan használva lett, tehát víz érte, de nem került bele semmi, ki lehet szárítani és akár újra fel is lehet használni.

Mi az a pluszjel két méret közt?

A pelenkák méretezésében észrevehetünk egy érdekességet. Egy szám, két méret. Például: 4-es pelenka, 4+-os pelenka, és utána az 5-ös méret.
A plusz-jel két méret közt egy finom átmenet az eggyel nagyobb méret felé. A plusz-jelzéssel ellátott pelus a legtöbb gyártónál kicsit már hosszabb, mint a sima plusz-jel nélküli pelenka, magasabb a dereka, a combközének más a kialakítása, mert már arra van kiképezve, hogy a baba állni és járni fog benne. 


Mindig figyeljünk, hogy a baba méretének megfelelő pelust adjunk rá!

Az alsó rész kialakítása már szűkebb valamivel, hogy a babák szabadon mozoghassanak balesetek nélkül és több folyadékot is képes megtartani.

Nadrág pelenka, bugyi pelenka, melyiket és miért?

Nadrágpelenkának a „hagyományos” tépőzáras pelenkát hívjuk, melyet a baba megszületése után használunk, akár egészen a szobatisztaságra szoktatásig.

Bugyipelenka pedig a „belebújós” pelus, amit az édesanyák akkor szoktak kezdeni használni, mikor a baba már nagyon mocorog, igazi kis örökmozgóvá válik. Használata gyorsabb: csak beledugjuk a pici lábait, és felhúzzuk, mint egy kis bugyit. 


Pommette márkájú bugyipelus a kis örökmozgóknak

Nagy segítség a szobatisztaságra szoktatásban is, hiszen sokkal könnyebb a babát kicsomagolni belőle és ráültetni a bilire. Illetve „felnőttesebb” is, mivel sokkal inkább hasonlít arra a bugyira amit anya, apa, nagytesó is visel.

Érdekessége még, hogy a pelenka két oldalán- ahol egyébként a tépőzáras rész lenne- nagyon könnyű szétszakítani, így balesetek nélkül egyszerűen eltávolíthatjuk a babáról és a pelus hátulján lévő kis ragasztó csík résszel össze is tudjuk csomagolni a használt pelenkát.

Izgalmas újítások, biztos, hogy kell ez nekünk?

Mára már annyira sok féle pelenka létezik és annyira sok a folyamatos újítás, hogy csak ide-oda kapkodjuk a fejünk. Szeretnénk megtalálni a legideálisabbat a babánknak és a választék olyannyira széleskörű, hogy ez bizony nem minden esetben egyszerű, és ami elsőre jónak tűnhet sem biztos, hogy feltétlenül szükséges számunkra.


A legszuperebb pelenka a boldogság kulcsa?

Ezért érdemesebb alaposan átgondolni mielőtt csak egy apró újítás miatt áldoznánk kisebb vagyont egy tudásban olcsóbb társaival egyenlő pelenkáért!

Gumisderekú, nem-gumisderekú? Mire figyeljek, mi miért jó?

A derék illetve oldalgumírozás a biztosabb és pontosabb tartásért felel: a gumírozásnak köszönhetően sokkal könnyebben felveszi a pelus a babád alakját, így sokkal kényelmesebb viselet, valamint biztosabb védelmet nyújt a szivárgás ellen.

Flexi vagy sima tépőzáras vs. ragasztófóliás -hagyományos típusú?

Már a tépőzár-részekből a pelenkán is annyira sok féle alakult ki, hogy egy kicsit részletesebben átvesszük ezeket is:

flexi tépőzáras pelenka tépőzár-része egy rugalmas fülön található, így sokkal jobban illeszkedik a babához, jobban nyúlik, ezáltal rugalmasabb a mérete.

sima tépőzáras pelusok, ugyan a feladatukat ugyanúgy képesek ellátni, csupán a különbség annyi, hogy ahogy rögzítjük, nagyjából úgy viselkedik, mintha egy patent lenne, nincs rugalmassága.

Régen a tépőzáras pelenkák helyett csak a ragasztófóliás társaik voltak megtalálhatók az üzletek polcain. Még most is lehet velük találkozni, bár ritkábban, viszont ár-érték arányban jóval olcsóbbak, mint tépőzáras társaik, akik ugyan „korszerűbbek”, de a ragasztófóliás pelenkák is ugyanúgy megállja a helyét, érdemes egy próbát velük is tenni!

Indikátor csík a pelus külsején?

Ahogy egyre modernebbé válik világunk, ez alól a pelenkák sem lesznek kivételek természetesen. A gyártók igyekeznek minél korszerűbb, modernebb és az édesanyák számára könnyen kezelhető pelenkákat gyártani. Egyik ilyen újítás az indikátor csík. Melynek lényege, hogy a pelenkát kibontás nélkül is tudja az édesanya ellenőrizni ennek a külső csíknak a segítségével, aminek a színe, ha a pelus belsejét nedvesség éri elváltozik.


Indikátor csík használat előtt és után- Jól látható a színváltozás 

Habár az indikátor csík nagyon hasznosnak tűnhet, ne felejtsd el, hogy előbb veszed észre, hogy a pelus nehezebb, mint mikor ráadtad a babára, és hát nyugodtan bízhatsz az orrodban is… :)

Légáteresztés, miért fontos?

A régebbi fóliás pelenkákkal ellentétben a gyártók ma már törekednek arra is, hogy a pelenka minél inkább bőr-kímélő hatású legyen, így alakult ki a légáteresztős, puha, könnyű anyagok kialakítása, ami közvetlenül érintkezik a kicsik bőrével, így kevesebb irritáció éri. De fontos tudni, hogy a légáteresztő réteg felett is van egy víz-záró fóliás réteg minden pelenka esetében, hiszen ami a levegőt átengedi, az a nedvességet is.

A pelenka belsejében egy zöld sáv húzódik. Mit is jelent ez?

Ha a baba bepisil a zöld felület egyenletesen eloszlatja a nedvességet a pelus belső felületén, így kisebb az esély a szivárgásra. Persze ha a pelenkában, nincs ez a zöld felület, az sem gond. A legfontosabb, hogy a pelenka belseje tele legyen ultramaggal, aminek a nedvszívó képessége kiváló, ilyenkor ez a zöld betét-rész nem is szükséges már.

Illatos pelenka?!

Számos márkánál találhatunk illatosított pelusokat, melyek arra hivatottak, hogy elfedjék valamennyire a kellemetlen szagokat, amik a pelusból jöhetnek. Az illat általában közepesen erős, de a szag elfedő képességük korlátozott, így ha csak azért szeretnél illatosított pelenkát, hogy majd elfedi teljesen a kaki-szagot, sajnos ki kell ábrándítanunk… :)

Ha a baba bőrét még inkább óvni akarjuk:

Egyre több pelenkánál figyelhetjük meg, hogy a belső része aloe verával és- vagy E-vitaminnal (például az USA prémium pelusok), esetleg zöld teával (például a Bella Happy márkájú pelusok) átitatott. 

Bella Happy pelenka zöld tea kivonattal

Ezek arra hivatottak, hogy az érzékeny, kipirosodásra hajlamos baba bőrét megóvják az irritációtól és ápolják is egyben azt. Ez persze sosem azt jelenti, hogy emellett nem igényel a pici bőre más gondoskodást, viszont segíthet az érzékeny bőrű babáknak.

Pelusok a környezetvédelemért

A környezet-tudatos anyukáknak ajánljuk ezt alternatívaként, ha nem szeretnének mosható pelenkákkal bajlódni. Ezek a pelenkák (nálunk például a Naty márkájú kifejezetten újszülötteknek gyártott pelus) 100%ban lebomlanak 1-2 év alatt így teljesen környezetbarátok.  

Köztes megoldásként megemlíthetjük még a drylock technológiával készült pelenkákat. A drylock technológia lényege, hogy kevesebb vattát tartalmaznak, könnyűek és vékonyak, így kényelmesebb viselet a babának, de a rengeteg benne lévő ultramagnak köszönhetően  jó a nedvszívó képességük. Vékonysága miatt kevesebb helyet foglal szállításkor is és kevesebb csomagolóanyagot használnak gyártásukkor így kevesebb hulladék keletkezik.

Összegzésként elmondhatjuk, hogy a mai világban már szinte minden igényt kielégítő pelenkával találkozhatunk, de érdemes átgondolni a vásárlást mindig, hiszen nem biztos hogy ami annyira szuperül hangzik, az annyira fontos is. :)
Lassan a bejegyzésünk végéhez közeledünk, rengeteg új dolgoról olvashattál, így ha bármi kérdésed lenne, nyugodtan keress minket, és a választásban is szívesen segítünk!:)

Reméljük érdekes volt ez a bejegyzés is, és találtatok benne Ti is újdonságokat! 

Keresés