Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Babavárás - Pelenkázás II. rész - De hogyan is adjam rá?

Gregersen Emma
Babavárás - Pelenkázás II. rész - De hogyan is adjam rá?

Az újdonsült anyukáknak bizony nagy mumus lehet a pelenkázás az első pár napban. A baba sír, nyűgös, mocorog, és mi csak minél előbb túl akarunk lenni rajta, úgy, hogy minél jobban illeszkedjen a babához, ám mégse szorítson, ne dörzsölje ki érzékeny bőrét.

Íme néhány fontos tipp, amit a reklámokból nem biztos, hogy megtanultunk.

Most már, hogy az előző cikkünkben megtanultuk melyik pelus jó a babánknak, és a méretezéssel is tisztában vagyunk, jön a következő fontos kérdés:

De hogyan adjam rá?

Az újdonsült anyukáknak bizony nagy mumus lehet a pelenkázás az első pár napban. A baba sír, nyűgös, mocorog, és mi csak minél előbb túl akarunk lenni rajta, úgy, hogy minél jobban illeszkedjen a babához, ám mégse szorítson, ne dörzsölje ki érzékeny bőrét.

Íme néhány fontos tipp, amit a reklámokból nem biztos, hogy megtanultunk.

Eleje-hátulja - Hogyan különböztessem meg?

A legegyszerűbben a pelenka elején, pontosabban a tetején található díszcsíkból, ami fehér pelenkák esetében általában színes, míg színes pelenkák esetében pedig egy fehér kissé áttetsző réteg. Ez minden esetben a pelenka elején található, ide tud kapaszkodni a tépőzár.

  Díszcsík

 Fent, középen, az "5 Junior" felirat előtt húzódik a díszcsík

Ma már a pelenkák többsége tépőzáras, de néhány évvel ezelőtt még mindennapos volt az úgynevezett ragasztószalagos pelenka: ilyenkor a fóliás külsejű pelenkát egy ragasztós füllel a pelenka elején található díszcsíkhoz rögzítjük. A ragasztós fül többször is használható, így ha ellenőrizzük a pelenkát, de még nem történt benne semmi (J), akkor nyugodtan vissza tudjuk zárni. Az ilyen fajta pelusoknál nagyon fontos figyelnünk arra, hogy krémes, olajos, púderes kézzel ne érintsük a díszcsíkot vagy a ragasztófület!

Egy későbbi cikkünkben részletesebben is bemutatjuk majd a ragasztószalagos pelenkákat.

Első fül

Első fül a pelenkán

 A másik biztos támpontod lehet az első fül. A pelenka elején és hátulján is található mindkét szélén 1-1 fülecske. Az első két fül a pontos illeszkedésért felel. Első fület csak a rugalmas tépőzárú pelenkákon találhatsz. Az olyan tépőzáras pelenkák, amiknek nem rugalmas a tépőzáras füle, általában jóval olcsóbbak, mint rugalmas társaik.

A pelenka hátulján lévő két behajtott kis fül tartja a tépőzárat, amit a díszcsíkon tudsz rögzíteni. A rugalmas fül segít, hogy a pelenka a babád alakjához tudjon igazodni és kényelmesebb viselet is a számára.

Tépőzár
Tépőzáras fül a pelenka hátsó részén

És hogyan tegyem úgy rá a babámra, hogy pont jó legyen?

Nagyon fontos, hogy a pelenka illeszkedjen a babádhoz. Ne legyen sem túl szoros, sem túl laza, így elkerülheted a bőr irritációját vagy az esetleges „kellemetlen meglepetéseket”. Mindenképp figyeljünk rá, hogy a két tépőzáras fül ne fedje egymást! Ha ez mégis megtörténik, a pelenka nagy valószínűséggel túl nagy a babádnak, így ugyanúgy előfordulhatnak balesetek, mintha túl kicsi lenne neki a pelus. Ahogy a babád nő, a két tépőzáras fület egyre inkább a díszcsík szélére kell majd rögzítened (figyelj rá, hogy a tépőzár mindig érje a dísz csíkot, hiszen csak kevés pelenkára ragad a tépőzár a díszcsík mellett is). Ha a tépőzár már nem éri el a díszcsíkot, mindenképp válts méretet!

Nagyjából így kell állnia egy feladott pelusnak

 A comb résznél található gumírozás egy dupla védőgát rendszert képez, ezért nagyon fontos, hogy mindig igazgasd ki a comb köré, mint egy kis fodrocskát, így a belső része, ami a baba bőrével érintkezik, véd az irritációtól, a külső pedig védelmet nyújt a szivárgás és szagok ellen.

Ez a pelenka mindenkinek bevált, de az én babámnak mégsem jó. Miért?

Nagyon fontos leszögeznünk: ahogy minden kisbaba különböző, így az igényeik is ugyanúgy különbözőek. Ami a nagytesónál szuper volt és bevált, egyáltalán nem biztos, hogy a kistesónál is be fog. A súlyán és a korán kívül leginkább a baba alkata határozza meg, milyen pelenka lesz a befutó. Éppen ezért az elején érdemes kis darabszámú pelenkacsomagokat vásárolni, akár több félét, hogy megtaláljuk babánknak a tökéletes pelenkát.

Mindenkinek jó babavárást és sikeres pelus-vadászatot!

Hamarosan jövünk a következő pelenkákról szóló bejegyzésünkkel kicsiknek és már kicsit nagyobbaknak is!

Keresés