Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Egész este nyűgös a baba. Mi lehet az oka?

Gregersen Emma
Egész este nyűgös a baba. Mi lehet az oka?

Késő délután van, közeledik az este, és szinte minden este ugyanakkor kezd a babád nyűgös lenni, sír. Mi lehet az oka? Mit tudsz ilyenkor tenni?

Sok babánál előfordul, hogy már 1-2 hetes kortól, szinte minden nap ugyanabban az időpontban kezd nyűgös lenni, vigasztalhatatlanul sírdogál látszólag különösebb ok nélkül. Nézzük, mik állhatnak ennek a jelenségnek a hátterében.

Álmos, mégsem tud aludni

Sírdogál, a szemét dörzsölgeti, le-lecsukódik a szeme, mégis csak nyüglődik a késő délutáni alvás helyett. Ennek a legfőbb oka, hogy a baba kezd hozzászokni a nappal-éjszaka váltakozásához, míg délelőtt és koradélután jól alszik, késő délután már nem igazán tud elaludni, nyűgösködik pedig láthatóan nagyon álmos már.
Ami segíthet, ha sétálgatsz vele egy kicsit, ha az időjárás engedi kimentek a szabadba, hogy egy picit elszundítson, esetleg beiktathattok plusz egy evést késő délután, vacsora előtt még, így éjjel is jobban alszik majd.

Túlpörgött

A kisbabák idegrendszere még nem tudja jól kezelni a sok-sok új élményt, és hiába alszik a baba nappal többször, ezek mind-mind felszínes alvások csak, nem elegendőek az ingerek feldolgozására.
Délután pedig általában az ingerek csak fokozódnak: hazajön apa a munkából, nagytestvér az oviból/ bölcsiből, beindul az élet otthon.
Segíthetsz a babának úgy, hogy a lefektetés előtt kicsit kivonod őt a nyüzsgésből, a szobában se legyen már túl világos, elég, ha csak egy kislámpa ég. Ha nem éri már túl sok inger a babát lefektetés előtt, könnyebben, és gyorsabban le tud nyugodni és álomba szenderülni.

Tele a poci

Amit a baba reggel és napközben eszik, azt délután kezdi feldolgozni a pocakja. Csakhogy az ő emésztőrendszere még nem úgy dolgozik, mint a miénk, a pocak feszül, puffad. Segíthetsz azzal, ha masszírozgatod a hasát, hátára fekteted és felhúzod a kis lábait, térdeit a hasához nyomod, így elősegítve a bélmozgásokat.

 

A babák nagyjából fél éves korig kinövik ezeket a késő délutáni nyűgös-síros időszakokat. Sokat segít, ha kialakítotok esti rutint, figyelsz, hogy ne pörögjön túl estére, így a későbbiekben is könnyebben fog menni az alvás, sírás nélkül a babának.

Tartalomhoz tartozó címkék: Altatás Alvás

Keresés