Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Mennyi ruha kell egy újszülött babának?

Gregersen Emma
Mennyi ruha kell egy újszülött babának?

Egy kisbaba mellett azt gondoljuk soha nincs olyan, hogy elég ruha. Pedig fontos hogy határt szabjunk ennek! A következőkben néhány jó tanácsot olvashattok, ami talán  egy kicsit segíteni fog Nektek, hogy ne vásároljátok túl magatokat, akármekkora is a csábítás. :)

Egy kisbaba mellett azt gondoljuk soha nincs olyan, hogy elég ruha. Pedig fontos hogy határt szabjunk ennek! A következőkben néhány jó tanácsot olvashattok, ami talán  egy kicsit segíteni fog Nektek, hogy ne vásároljátok túl magatokat, akármekkora is a csábítás. :)

Ahogy előző cikkünkben is említettük, ha sok a baba ruhája, és csak áll a szekrényben, könnyen porosodik, vonzza magához a port, ez pedig akár allergiás reakciót is kiválthat a pici érzékeny bőrénél.
Másfelől meg minél több a kisruha, annál kevésbé fogjuk tudni kihasználni, hiszen egy újszülött rohamos ütemben fejlődik, pár hét alatt kinőhet egy méretet, így teljesen felesleges méretenként rengeteg ruhát betárazni.
Inkább, még ha nehéz is, próbáljuk meg tudatosan vásárolni a ruhákat. Persze nem azt mondom ezzel, hogy néha nem csábulhatunk el egy-egy nagyon aranyos darabért, de semmiképp ne essünk túlzásba, hiszen egy ruhácska hiába nagyon aranyos jó, ha kétszer lesz a babán. Ezt próbáljuk szem előtt tartani.

Akkor miből mennyit vegyünk?

Legegyszerűbb, ha vezetjük magunknak, vagy egy füzetben, vagy bárhol, hogy melyik méretből és ruhadarabból hány darabunk van eddig és mire van még szükségünk.
Próbáljunk meg figyelni arra, hogy mennyi az a ruhadarab, aminél ne legyen több egy méretből.

Íme egy kis útmutató, hogy miből mennyi kell körülbelül:

Body- Ez a baba kis fehérneműje, ami közvetlenül érintkezik a bőrével a pelus felett. 6-8 darabra lesz szükségetek, 56-os mérettel kezdd, ha nem vársz nagyobbacska babát az átlagnál. Általában ez az a méret, ami jó a babáknak, mikor megszületik.  Ha 3 kg alatti babát jósolnak, akkor benevezhetsz 1-2 darabra az 50-es méretűből is.

Rugdalózó- 5-6 darabbal kezdd, 56-os mérettel. Lehet ujjatlan pamut, ha nyári baba lesz, illetve hosszú ujjú pamut, viszont ha hidegebb időben születik a plüssös anyagokat részesítsd inkább előnyben! Inkább a lábfej-résszel ellátottakat válaszd, mert a baba könnyen lerúgja a kis zokniját!:)

Pocaknadrág- 3-4 darab. A pocaknadrág, ahogy a neve is mutatja, a baba pocakjáig felhúzható, lábfej-résszel ellátot kisnadrág, ami a rugdalózót helyettesítheti, bodyval, és bármilyen kis felsővel együtt. Amennyiben emellett a kisnadrág mellett döntesz a rugdalózóval szemben, akkor is nevezz be néhány rugira, mert hidd el, néha egyszerűbb ha csak ebbe kell gyorsan belebújtatnod a kicsit. Ebből is inkább a lábfej-résszel ellátottat válaszd. :)


Lábfej nélküli pocak nadrág, kis felső, és alatta a body

Kocsikabát/kardigán –5-6 darabra lesz szükségetek télen mikor hűvösebb az idő, de nyáron kevesebb is elég belőle, mikor nagyon meleg van amúgy is. Ezekből is van plüssös és pamutos is, időjárástól függően válaszd a vastagságot!

Sapka- 3-4 darab. Ha nyári a baba, akkor is kell a sapka, hiszen akár egy kis huzattól is könnyen megfázhat

Sál- a hideg időkben jól jöhet, pláne ha az overál nem takarja teljesen jól a kicsi nyakát.

Harisnya- 2-3 darab, nem kötelező, vannak, akik zokni helyett vásárolják, mert nem tud lecsúszni a baba kis lábikójáról, télen rugdalózó alá is lehet adni.

Kis zokni-5 pár, többet ne vásárolj, hiszen a rugiknak és pocaknadrágoknak is van láb-része.  

Overál – 1 darab. 62-es méretet vásárolj, ugyan kicsit nagy lesz, de legalább végig kitart a hideg időben. Ha téli, őszi, tavaszi a baba erre szükség lesz, a vastagsága az évszaktól függ.


A hideg idő fontos "kelléke" a bébi overál

Karmolás elleni kesztyű- 2 pár. Az első időszakban azért fontos, hogy a baba ne karmolja le magát.

Kiscipő/ tutyi- hűvösebb időben a láb melegítésére szolgál a babáknál, nyáron inkább esztétikai célja van. Van belőle rengeteg szín, melegebb változat, vékonyabb változat, csak válogatni győzzünk. :)

Napozó- Nyári holmi, ahogy a nevéből következethetünk. :) Hasonlóan néz ki, mint egy body, a különbség, hogy ez kis rövidnadrágos résszel végződik nagyon aranyos nyári mintákkal.

Hálózsák- 2db- Nem feltétlen szükséges, de jó döntés. A baba nem tudja lerúgni, mint egy takarót, így jobban elkerülhető hogy megfázzon álmában. Ha hálózsák vásárlára mellett döntünk, takarót nem is kell használnunk a babánknál.

Pólya- Az első babásoknak szokták ajánlani, mert könnyebb vele megfogni a babát. Létezik belőle a hagyományos angolpólya, illetve a modernebb kókuszbetéttel ellátott kókuszpólya. Nem kötelező vásárolni, te döntöd el szükségességét érzed-e.

Na és mi a helyzet az édes mini-farmernacikkal, ingecskékkel, pólókkal, tüllös ruhácskákkal?
A csúf igazság, hogy igazából semmi szükség rájuk, az elején a rugdalózó a legpraktikusabb választás. Persze én sem bírok ellenállni az ilyen aranyos babaholmiknak. :) Néhányat nyugodtan beszerezhetsz belőle, hiszen a fotókon tündérien fog mutatni. :) De ne felejtsd el, mindig maradj mértékletes, ne ess át a ló túloldalára, hiszen bármennyire is cuki az a kisruha, két alkalomnál többször nem nagyon fogod a babádra adni.


Tündéri, nem igaz? :) De hány alkalommal tudjuk ráadni a kicsikre, pláne újszülöttként?

És így a végére egy jó tanács, amit érdemes betartani: Minden ruhából, ami a baba bőrével érintkezik pamutot vásárolj, hogy ne irritálja a baba érzékeny bőrét!


Egy ilyen készlet bőven jó indulásnak, aztán ahogy nő a baba, lelassul a növekedése, úgy tudunk egyre több aranyos kisruhát vásárolni neki! :)

Keresés